Algemeen

De zoekfunctionaliteit maakt het mogelijk de site op twee manieren te onderzoeken: eenvoudig en uitgebreid. Beide methoden zijn gebaseerd op de free-text-search waarvoor Lucene ingezet wordt. Redactioneel kan aangegeven worden welke paginatypen meedoen in de zoekactie.

In het zoekformulier staat standaard een tekstveld, waarbij trefwoorden als suggesties worden gepresenteerd (autocomplete). Bij een relatief klein aantal trefwoorden, kan het wenselijk zijn om trefwoorden te presenteren in een uitvalmenu. Dit is nu instelbaar middels een setting.

Om bepaalde takken in een structuur niet doorzoekbaar te maken, kan de site eigenschap "Niet doorzoeken" aangemaakt worden.

Dit geldt dan alleen voor de algemene zoekfunctionaliteit, niet voor indexen en andere zoekmogelijkheden binnen IPROX.

Eenvoudig zoeken

Elke pagina bevat op een opvallende plek een vrij zoekveld waarmee een enkelvoudige zoekactie gestart kan worden. Er kunnen één of meerdere zoektermen worden ingetypt. Na klikken op [ Enter ] of klikken op de Zoek-knop, wordt de zoekactie gestart. Hierbij wordt de complete site inclusief gekoppelde .pdf- en Office-documenten doorzocht.

Het resultaatscherm biedt vaak een link naar het ‘Uitgebreid zoeken-formulier'. Het is ook mogelijk om redactioneel in te stellen dat dit formulier automatisch boven de zoekresultatenlijst komt te staan. In dat geval is de zoekterm waarmee u de zoekactie bent gestart, reeds ingevuld.

Zoeken met een "string" (aaneenschakeling van woorden tussen "...")

Wilt u op een combinatie van meerdere woorden of op een zinsdeel zoeken (bijvoorbeeld op: veilig met vuurwerk) dan moet u deze woordcombinatie definiëren als string ("). Dus bijvoorbeeld zoeken op: "veilig met vuurwerk". Doet u dit niet, dan worden alle woorden als losse termen beschouwd die middels de standaard operator worden afgehandeld. De standaard operator is in de standaard inrichting OR, maar kan ook als AND ingesteld zijn.

Wildcards en fuzzy zoeken

Wilt u met een deel van een woord zoeken, dan zet u een zogenaamde wildcard (*) in. Dus: wilt u via ‘recht' zoeken op rechtszitting, dan voert u 'recht*' in. Het is ook mogelijk om te zoeken op woorden die lijken op de ingevoerde zoekterm met de fuzzy operator (~). Als u zoekt op 'jannie~' dan zult u bijvoorbeeld ook 'Jennie' vinden.

Bij de standaard inrichting van het zoeken wordt de zoekterm automatisch ook toegepast in de varianten met wildcard en fuzzy. De gebruiker hoeft dus zelf niet deze operatoren te kennen om toch resultaten te vinden die dicht bij zijn zoekopdracht liggen.

Uitgebreid zoeken

Het ‘Uitgebreid zoeken- formulier' kent de volgende mogelijkheden:

• Vrij zoekveld
    U kunt hier een zoekterm intypen. Hierbij zijn ook operatoren (AND, OR, EN, OF), wildcards en strings toegestaan. Als u meerdere zoektermen invoert zonder operatoren, wordt de zoekactie als een OR-actie afgehandeld.
  • Zoekbereik (optioneel)
    In dit uitvalmenu staan alle sites en containers die gekoppeld zijn aan de site waarin de bezoeker zich bevindt. Daarnaast zijn de opties ‘alleen in de huidige site zoeken' of ‘in alle gekoppelde sites (uit het lijstje) zoeken' beschikbaar. Deze instelling is alleen zinvol in een IPROX-omgeving met meerdere sites.
  • Sortering
    Keuze uit sorteren op ‘relevantie' of op ‘publicatiedatum' waarbij relevantie de default is.
  • Publicatieperiode (optioneel)
    Periodefilter (dd/mm/jjjj t/m dd/mm/jjjj)

Resultaatscherm

Het resultaatscherm bevat de volgende informatie en mogelijkheden:

• Het uitgebreide zoekformulier met daarin ingevuld de huidige zoekactie (optioneel).
  • Het aantal gevonden zoekresultaten.
  • Een lijst met zoekresultaten (hits).

Het aantal hits dat per pagina wordt weergegeven, is redactioneel instelbaar. Indien er meer hits zijn, verschijnt een bladeroptie.

De ranking (volgorde) van de zoekresultaten wordt berekend door het systeem op basis van het aantal keren dat een zoekwoord voorkomt. De zoekresultaten worden standaard op relevantie geordend. Dit betekent:

• Wanneer een zoekterm in de titel van een pagina voorkomt, wordt deze informatie met voorrang behandeld.
  • Hoe vaker een zoekterm in een document voorkomt, hoe hoger de ranking.

Indien gewenst kan als alternatief op datum worden gesorteerd.

Per zoekresultaat wordt getoond:

• Titel (klikbaar, verwijst naar betreffende pagina)
  • Publicatiedatum
  • Soort bestand (indien van toepassing wordt de bestandsextensie aangegeven bv .pdf of .doc .Tevens wordt aangegeven bij welke pagina het bestand hoort)
  • Samenvatting

Facetzoeken

Het is mogelijk om de standaard zoekfunctie uit te breiden met facetzoeken. Dit is een filterfunctie op trefwoorden. Hierbij worden de facetten gevuld op basis van toegepaste trefwoordklassen. Vraag uw functioneel applicatiebeheerder naar de mogelijkheden.

Velddefinities

Veld

Toelichting

Instellingen

Zoekbereik

Aangevinkt: Het filter "zoeken in" wordt in het ‘uitgebreid-zoeken' scherm opgenomen. Hierin staan alle sites die gekoppeld zijn aan de site waarin de bezoeker zich bevindt. Daarnaast zijn de opties ‘alleen in de huidige site zoeken' of ‘in alle gekoppelde sites (uit het lijstje) zoeken' beschikbaar. Deze instelling is alleen zinvol in een IPROX-omgeving met meerdere sites.

Zoekformulier persistent

Aangevinkt: zoekformulier blijft zichtbaar als de zoekresultaten worden getoond.

Paginatypefilter

Hiermee kan door de redactie aangegeven worden welke Paginatypen meedoen in de zoekactie en waarop gefilterd kan worden.

Items per pagina

Hier kan het aantal items dat op de resultaatpagina wordt getoond ingesteld worden. Advies: 20 items per pagina.

Datum

Aangevinkt: periodefilter wordt toegevoegd aan het uitgebreid-zoeken scherm.

Startpunt Startpunt met daaronder het veld Link. Dit maakt het mogelijk om voor een gedeelte van een site, bijvoorbeeld een handboek, een eigen zoekfunctie in te richten.

Trefwoordfilter Door hier redactioneel 1 of meerdere trefwoorden te selecteren, kan een voorselectie worden gemaakt uit de zoekresultaten. Bij redactioneel selecteren van meerdere trefwoorden wordt een OR-actie uitgevoerd.

Inhoud

Inleiding formulier

Deze tekst verschijnt bovenaan het zoekscherm.

Tekst bij geen resultaten

Deze tekst wordt getoond wanneer de zoekactie geen resultaten oplevert.