Video

In plaats van deze module wordt tegenwoordig de module Media gebruikt. Deze module wordt dus niet meer verder doorontwikkeld.

Algemeen

Het paginatype ‘Video' maakt het mogelijk om een video te tonen aan de bezoeker inclusief ondertiteling, fullscreenmogelijkheden en uitgeschreven tekst. Dit is een standaardcomponent die onder andere binnen rijkssites wordt gebruikt. De aangeboden video's dienen op een specifieke manier gedigitaliseerd worden; dit proces valt buiten IPROX en dient door de klant zelf intern georganiseerd te worden; het paginatype ‘Video' ondersteunt alleen het plaatsen en tonen van deze video's.

Verschijningsvorm

Op het scherm verschijnt de titel van de pagina en vervolgens de inleidende tekst (optioneel). Daaronder wordt de redactioneel ingevoerde beginafbeelding getoond. Door op het pijltje te klikken kan de video worden afgespeeld.

Het plaatsen van een videobestand

Videobestanden kunnen worden geplaatst met behulp van de knop [Toevoegen Video] in het bewerkingsscherm. Er kan gebruik worden gemaakt van videobestanden die van uw eigen computer afkomstig zijn óf van videobestanden die daartoe op een specifieke server geplaatst zijn. Het dialoogvenster dat hieronder is afgebeeld is geschikt voor beide mogelijkheden.

Onder de video staat een standaard bedieningspaneel en de verwijzing naar de uitgeschreven Tekst. Tevens is er link om de video te downloaden.

Bestand

Hier kunt u een bestand vanaf uw eigen computer uploaden naar de IPROX-server om vanaf daar afgespeeld te worden. De te plaatsen video's dienen van een bepaald formaat te zijn. U kunt in de nieuwste versie van de module Video gebruik maken van bestanden in de volgende formaten: FLV (Flash Video), WMV (Windows Media Video), MP4 (MPeg4 bestanden die onder andere door Quicktime kunnen worden afgespeeld), 3GP (bestanden die geschikt zijn voor mobiele apparaten zoals telefoons en mediaplayers) en WebM (open source videoformaat).

Alleen bestanden van het type FLV en MP4 worden direct op de webpagina zelf afgespeeld. Niet alle MP4 bestanden zijn overigens geschikt om af te spelen op het web, dit is afhankelijk van de encodering van het betreffende bestand. Indien u problemen ondervindt met het afspelen van een MP4-bestand, kunt u contact opnemen met uw webcoördinator bij InfoProjects.

De andere bestandsformaten zijn geschikt om als downloadbaar alternatief te dienen. Indien gewenst kunnen er meerdere formaten van dezelfde video op één pagina geplaatst worden.

Let op: het uploaden van een videobestand kan een behoorlijke hoeveelheid tijd in beslag nemen. Mede daarom is het aan te raden grote (lang durende) videobestanden op de speciaal daarvoor bedoelde servers te laten plaatsen. In plaats van het uploaden van een video kan dan in het veld ‘Bestandsverwijzing' een externe verwijzing worden gemaakt naar de video op de server.

HTML5-sites

Bestanden van het type FLV werken niet in HTML5-sites. Wanneer u een HTML5-site heeft, dient u bestanden van de typen MP4 en WebM beschikbaar te stellen.

Bestandsverwijzing

In dit veld kunt u de URL invoeren van de plek op de server waarop het gewenste bestand te vinden is (voor direct afspelen gebruik .flv)

Datum

Hier kan de datum worden ingegeven waarop het betreffende videobestand is gefilmd.

Lengte

Hier kan worden opgegeven wat de lengte (in uren, minuten en seconden) is van het videobestand. Nadat de gewenste velden zijn ingevuld, klikt u op OK en de video wordt geplaatst.

Overige instelmogelijkheden

Breedte video

De breedte (in pixels) van het te plaatsen videobestand. Dit is doorgaans op te vragen bij de leverancier van het videobestand. Een breedte van 320 pixels is voor webgebruik meestal voldoende.

Hoogte video

De hoogte (in pixels) van het te plaatsen videobestand. Als de breedte van het videobestand 320 pixels bedraagt, is de hoogte over het algemeen 240 pixels vanwege de 4:3 verhouding die bij conventionele videobronnen wordt gebruikt. Voor videobronnen die afgeleid zijn van High Definition materiaal bedraagt deze verhouding 16:9.

Uitgeschreven tekst

Om te voldoen aan de eisen van ‘Drempels Weg' kan aan de bezoeker een uitgeschreven alternatief voor de gesproken tekst in de video worden aangeboden (transcript).

Startafbeelding

Om bezoekers van de site alvast een idee te geven van de inhoud van de video kan een representatief beeld uit de video als afbeelding worden geplaatst. Deze afbeelding wordt door het systeem automatisch binnen het videokader getoond. Advies: gebruik een startafbeelding met dezelfde afmetingen als het geplaatste videobestand.

Ondertitels

Het is mogelijk aan de video een bestand te koppelen met daarin de ondertiteling van de gesproken tekst (als deze niet in de video zelf zijn opgenomen). Deze ondertiteling wordt in de vorm van een SRT-bestand aangeboden. Dit bestand kan doorgaans door de leverancier van de video worden aangeleverd. In plaats van het uploaden van een bestand met ondertitels kan men ook een externe verwijzing maken naar het bestand op de server.

Datadefinities Video

Veld

Toelichting

Instellingen

Breedte video

Breedte (in pixels) van het te plaatsen videobestand.

Hoogte video

Hoogte (in pixels) van het te plaatsen videobestand.

Uitgeschreven tekst

Tekstvak voor het plaatsen van een transcript (uitgeschreven variant van de gesproken tekst in de video)

Start afbeelding

Hier kan een representatief beeld uit de video als startafbeelding worden geplaatst. Advies: gebruik een startafbeelding met dezelfde afmetingen als het geplaatste videobestand. Indien hier geen afbeelding wordt ingevoerd , verschijnt een zwart vlak als startscherm.

Ondertitels

Uploaden van SRT-bestand met ondertiteling.

Verwijzing naar ondertitels

Wanneer een bestand met ondertitels vanaf de server moet worden opgehaald kunt u hier de URL invoeren. Als het veld "Ondertitels" is ingevoerd, zal het veld "Verwijzing naar ondertitels" genegeerd worden.

Inhoud

Inleiding

Deze tekst verschijnt als inleiding bovenaan de pagina.

Video (repeterend cluster)

Bestand

Hier kunt u een bestand vanaf uw eigen computer selecteren om te uploaden naar de IPROX-server en vervolgens vanaf daar afgespeeld te worden. Alleen bestanden van het type FLV en MP4 worden direct op de webpagina zelf afgespeeld. Overige bestanden kunnen als downloadlinks worden aangeboden.

Bestandsverwijzing

Wanneer een bestand vanaf de server moet worden afgespeeld kunt u hier de URL invoeren. Als het veld "Bestand" is ingevoerd, zal het veld "Bestandsverwijzing" genegeerd worden.

Streaming server

toelichting nog aanvullen

Datum

Datum waarop het betreffende videobestand is gefilmd.

Lengte

Lengte van het videobestand (in uren, minuten en seconden).

Zoekformulier