Digitale toegankelijkheidseisen

Webtoegankelijkheid in IPROX

U kunt ons pdf-document over Webtoegankelijkheid/WCAG downloaden. Hierin staat nadere uitleg over de toegankelijkheidseisen en hoe deze in IPROX toe te passen.

Webtoegankelijkheid in IPROX (WCAG 2.1) pdf, 1,5 MB

Meer informatie over toegankelijkheidsrichtlijnen staan beschreven op de website https://www.digitoegankelijk.nl/

Toegankelijke PDF bestanden

Op de website van de InternetAcademy staan diverse documenten hoe toegankelijke PDF bestanden te maken.

IPROX en TOEGANKELIJKHEID

Na het opmaken van de inhoud van een pagina wordt u (zodra u de IPROX-editor afsluit) direct geattendeerd op schendingen van toegankelijkheid zoals onlogische kophiërarchie, ontbrekende teksten bij afbeeldingen, dubbele breaks of tabelindelingen die niet aan de voorschriften voldoen. Er verschijnt dan een rood vlak om de ontoegankelijke sectie. Wanneer u met de muisaanwijzer over dit rode vlak beweegt verschijnt in de alttag de bijbehorende melding.

Zodra er een toegankelijkheidsmelding is, wordt de tekst gemarkeerd met een rode balk. De manier waarop een toelichting op de fout wordt gegeven, is als volgt:

• Wanneer het HTML-veld open is, verschijnt na het selecteren van de foutmelding en vervolgens het webrichtlijnen-icoon in de editor een publieksvriendelijke tekst die direct aangeeft wat er fout is.
  • Wanneer het HTML-veld gesloten is, verschijnt bij Mouse-over de publieksvriendelijke tekst aangevuld met de aanduiding van de officiële webrichtlijn.
  • Bovenin het bewerkenscherm verschijnt een overzicht van alle webrichtlijnen-meldingen binnen het voorstaande tabblad. Dit overzicht bevat publieksvriendelijke tekst én officiële webrichtlijn. Bovendien kan men vanuit dit overzicht doorklikken naar betreffende pagina op w3c.org voor een detailuitleg.
  • De toelichtende tekst is aangepast en kent de volgende opbouw: eerst een publieksvriendelijke toelichting, daarna een aanduiding van de officiële webrichtlijn die overtreden wordt.

De lijst van meldingen die IPROX-genereert

Meldingen in IPROX over webrichtlijnen

Item

Mogelijke altertering

Actie

Afbeelding

R-pd.7.1: Het alt (alternative) attribuut dient te worden gebruikt op ieder img (image) en area element en dient te worden voorzien van een effectieve alternatieve tekst. (Geen goede alternatieve tekst voor afbeelding)

Blinden en slechtzienden kunnen een afbeelding niet zien. De software die ze gebruiken kan wel de alt-TAG (in IPROX: toelichting van de foto) aangeven.

In IPROX moet hiertoe het veld ‘toelichting' ingevuld worden bij het uploaden van een bestand.

Tabel

R-pd.11.2: Gebruik het th (table header) element voor het beschrijven van een kolom of rij in een tabel met relationele informatie. (geen kopcellen in tabel)

Een tabel moet minimaal 1 Table-header (TH), bijschrift (caption) en een samenvatting (summary) hebben.

Daarnaast is het van belang een tabel alleen voor tabel-doeleinden in te zetten, dus een tabel inzetten om tekst en afbeeldingen op de juiste manier uit te lijnen is niet toegestaan.

Een tableheader moet beschrijven waar de informatie over gaat. In IPROX kun je aangegeven dat het een ‘ kop' (TH) betreft. Een tableheader kan op de 1e rij en/of op de 1e kolom staan.

De samenvatting is een korte beschrijving waar de tabel over gaat.

R-pd.11.3: Groepeer rijen met alleen th (table header) cellen met het thead (table head) element. Groepeer de rest van de tabel met het tbody (table body) element. (Ongeldige groepering rijen in tabel)

R-pd.11.4 : Gebruik het scope attribuut voor het associëren van tabellabels (th cellen) met kolommen of rijen.(Geen scope aangegeven bij kopcel in tabel)

R-pd.11.7 : Gebruik het caption element of heading markup voor het geven van een koptekst boven een tabel. (Geen bijschrift bij tabel)

Opmaak

R-pd.3.4: Gebruik het p (paragraph) element voor het aangeven van paragrafen. Gebruik niet het br (linebreak) element voor het scheiden van paragrafen.(Meervoudige nieuwe regel)

Het toont op dezelfde manier, maar het is het verkeerde gebruik van een enter: 2x breaks (shift enters) plaatsen. Soms zit het in een stuk tekst dat je gekopieerd hebt en kan het ongemerkt op je site staan.

Een enkelvoudige Shift enter (break) is wel toegestaan.

Headers

R-pd.3.3: Sla in de markup geen niveaus in de hiërarchie van kopregels over.

(Foute hiërarchie: H{0} => H{1})

Bij de meeste IPROX-implementaties wordt de paginatitel in H2 weergeven. De redactie kan de koppen vanaf H3 inzetten. Dit moet wel in een logische volgorde. Je start dus altijd met een H2.

Alleen na een H3 mag je een H4 inzetten. Het is dus niet toegestaan te beginnen met een H4 en daarna verder te gaan met een H6.

Mailadres

R-pd.8.16: Links naar e-mail adressen: het e-mail adres waaraan het te versturen bericht is gericht dient zichtbaar te zijn in de linktekst. (Adres {0} niet zichtbaar in linktekst)

Je mag alleen een mailadres als volgt noteren: naam@domein.nl Naam met daaraan een mailadres is niet toegestaan. Het is dan niet direct duidelijk dat het een mailadres betreft.

Mailadres

R-pd.8.17: Links naar e-mail adressen: de URL in het href attribuut van een link naar een e-mail adres, mag alleen het mailto protocol en een e-mail adres bevatten. (Formaat link naar e-mail adres {0} onjuist)

Je mag voor het toevoegen van het e-mailadres alleen een e-mailadres invoeren.

Unieke Pagina ID's voor braillelezers en screenreaders

Blinden maken vaak gebruik van een schermleesprogramma (screenreader) of een brailleregel om websites te bezoeken. Het grote verschil tussen deze manier van sitebezoek en de gangbare manier, met een grafische browser, is dat een schermleesprogramma of brailleregel de inhoud stap voor stap, van begin tot eind, voordraagt. Het navigeren door deze inhoud wordt seriële navigatie genoemd. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van seriële navigatie, is het nodig dat elk element op de pagina een volstrekt uniek ID heeft. IPROX werkt met deze unieke ID's waarmee wordt voldaan aan de webrichtlijnen