Functiebeheer

Algemeen

Iedere IPROX-gebruiker heeft een of meerdere functies. Functies kunt u zelf aanmaken. Hierna bepaalt u per functie welke taken eraan verbonden zijn. Voorbeelden van functies zijn: ‘Redacteur Nieuws', ‘Hoofdredacteur website' en ‘Webmaster internet'. Goed functiebeheer houdt in dat u verschillende taken onderverdeelt in verschillende functies. Gebruikers kunnen op deze manier handig meerdere functies toebedeeld krijgen. Eenduidige functienamen zijn hierbij van groot belang.

Een functie is een benaming van een verzameling van één of meer taken. Aan de functie ‘Redacteur Nieuws' kunnen bijvoorbeeld de volgende taken gekoppeld worden: ‘Redacteur nieuws internet' en ‘Redacteur nieuws intranet'. Ook hier geldt: houd de naam van de rol kort en bondig.

Een taak is een koppeling van een rol aan een bepaald bereik. Dit kan bijvoorbeeld een site, een container, een item of een cataloguscategorie zijn. Taken met een redactioneel karakter (corrigeren, schrijven, publiceren) gelden voor een site, een gedeelte van een site of zelfs voor één enkele pagina. Een voorbeeld van een taak is: 'Redacteur nieuws internet'.

Een webmastertaak is altijd gekoppeld aan één of meerdere structuren. De bibliothecaris-taken richting zich op bepaalde referentielijsten of cataloguscategorieën. Engineer- en administratortaken gelden altijd voor de complete webomgeving.

Belangrijk om op te merken.

Bij het aanmaken van uw site zal er doorgaans een aantal standaardfuncties beschikbaar zijn (uitzonderingen daargelaten). Klik voor een overzicht in de menubalk op Autorisatie > Functies. Dit scherm kent twee tabbladen.

1. Het tabblad ‘Functies & Taken' toont een alfabetische lijst van beschikbare functies.
  2. Het tabblad ‘Functies & gebruikers' toont een alfabetische lijst van de beschikbare functies en de bijbehorende gebruikers.

NB: U ziet alleen de functies die u mag beheren.

Als er veel functies onder uw beheer vallen, kunt u door middel van de tabbladen (alfabet) snel bladeren naar de functie die u zoekt. Klik op de asterisk (*) na de z, voor het complete overzicht van alle functies die u mag beheren.

Wanneer u klikt op het tabblad ‘Functies & gebruikers' ziet u een overzicht van de functies die u mag beheren en de gebruikers aan wie deze functies zijn toegekend.