Blokrollen

Inleiding

In sites wordt gebruikt gemaakt van blokken, zowel op landingspagina’s als in de rechterbalk. Deze blokken hebben een bepaalde stijl. Achtergrondkleur en tekstkleur kunnen verschillend zijn. Om te voorkomen dat een redacteur dit bij elk blok opnieuw in moet stellen, maken we gebruik van zogenaamde blokrollen.

De webmaster kan de blokrollen onderhouden. Voorbeelden van veelgebruikte blokrollen zijn: ‘toelichting’, ‘uitgelicht’ of ‘lijst’. Per type blok definieert men een stijl. Deze stijlen komen vervolgens als selectielijst (blokrollen) beschikbaar bij elk blok.
Samengevat: de webmaster bepaalt hoe een blok met een attentiewaarde eruit ziet; de redactie bepaalt dat een blok attentiewaarde heeft.

Blokrollen, wat ziet de redacteur?

Als redacteur kunt u verschillende blokken neerzetten op uw Landingspagina's. U kiest per blok een blokrol, waarbij het blok specifiek wordt vormgegeven. U kunt het blok altijd voorzien van een andere blokrol als dat wenselijk is. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van blokrollen; in uw eigen omgeving zullen de blokrollen anders vormgegeven zijn.

Zo ziet de bezoeker de verschillende blokken met verschillende blokrollen:

Zo regelt de redacteur de blokken en blokrollen:

Blokrollen, wat regelt webmaster?

Bij oplevering van uw omgeving is een aantal afgesproken standaard blokrollen meegeleverd. De webmaster kan de vormgeving van de blokrollen aanpassen (Configuratie > Blokrollen).

De vormgeving is onder andere gebaseerd op de Variant-instellingen, we noemen dit ook wel de stijl parameters. De webmaster is geautoriseerd voor deze Variant-instellingen.

Belangrijk: als er in de blokrollen en variant instellingen wijzigingen worden doorgevoerd, dan zullen deze gevolgen hebben voor de vormgeving van de blokrollen overal in de site. Voer daarom bij voorkeur aanpassingen alleen door na overleg met uw contactpersoon bij InfoProjects.

Voorbeeld instellen van kleuren via variant-instellingen (Configuratie > Sites > kies site en bewerk variant):

Voorbeeld instellen blokrollen (Configuratie > Blokrollen):

Zoekformulier