Vindbaarheid van een pagina

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie (in het Engels: search engine optimization of SEO)  kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden.

De vindbaarheid van uw pagina's in externe zoekmachines als Google kunt u zelf vergroten door de volgende aanwijzingen door te voeren. Het gebruik van trefwoorden is daarbij erg belangrijk.

• Trefwoorden (keywords) gebruiken in titels van pagina’s. In de titel van de homepage zou u informatie kunnen zetten. Want "Mijn organisatie - Home" zegt niet veel, terwijl "Mijn organisatie - de grote werken die van belang zijn voor Nederland" meer duidelijkheid geeft. Dit wordt in Google zwaar meegewogen.
  • In de opmaak van een pagina vet of cursief gebruiken voor trefwoorden. Let hierbij wel op de huisstijl richtlijnen van uw organisatie.
  • Kopteksten (headings H3/H4/H5/H6) voorzien van trefwoorden.
  • Voor elke pagina de samenvatting invoeren en ook daarin trefwoorden gebruiken.
  • Trefwoorden in toelichtingen bij afbeeldingen.
  • In de lopende tekst zoveel mogelijk trefwoorden gebruiken, de "dichtheid" van de trefwoorden is van belang.
  • Pagina’s in relevante context plaatsen in de sitestructuur.
  • Zorgen dat er naar de site / pagina gelinkt wordt vanaf andere websites.

Google sitemaps

Tevens is het mogelijk om door InfoProjects de functionaliteit 'Google sitemaps' te laten implementeren voor uw site. Via een Google-sitemap kan Google worden geïnformeerd over pagina's op een website. Dit werkt met behulp van een sitemap.xml, d.w.z. een lijst van pagina's op de website. Wanneer het systeem een sitemap.xml maakt en verzendt, is Google op de hoogte van alle pagina's op deze site en van de datum waarop deze pagina's voor het laatst gewijzigd zijn. De sitemap.xml omvat tevens de URL's die tijdens de normale crawlprocedure van Google niet worden gevonden. De gebruikte standaard is ook geschikt voor andere zoekmachines en draagt derhalve bij aan de Search Engine Optimization (SEO). Pagina's komen sneller naar voren en worden beter gevonden.

NB: Items in besloten delen worden standaard WEL in de sitemap.xml opgenomen (maar kunnen uiteraard niet benaderd worden). Om een item of tak uit de sitemap.xml te houden, kan in de PlusTab voor het betreffende item of de betreffende tak de optie ‘Niet doorzoeken' worden aangevinkt.

Google sitemaps is een aparte functionaliteit en heeft geen enkele relatie met het paginatype Sitemap. De functionaliteit kan op verzoek worden aangezet.