Speciale thesaurusklassen

De inzet van een aantal speciale klassen in de thesaurus, optimaliseert de content en vermindert de redactionele last. Het gaat om definities, afkortingen en de zogenaamde grijze lijst.

afkortingen

Veel webomgevingen maken gebruik van afkortingen. Door afkortingen centraal op te slaan in de thesaurus, worden deze automatisch verwerkt in alle content die in het CMS opgeslagen is. Wanneer een bezoeker met de muis over de afkorting beweegt, zal de betekenis worden weergegeven. Met alle voordelen van dien:

  • Winst voor de bezoeker: de betekenis van afkortingen is duidelijk.
  • Minder werk voor de redactie: een afkorting hoeft maar één keer beschreven te worden.
  • Goed voor de organisatie aangezien aan hiermee aan een webrichtlijnen-eis voldaan wordt.

Definities

Voor definities geldt hetzelfde als voor afkortingen. Ook deze kan men centraal onderhouden waarna ze automatisch in alle content verwerkt worden.

definities

De Grijze lijst

Om redacteuren te helpen de juiste terminologie te gebruiken kunt u ze attenderen zodra ze een woord gebruiken dat niet de voorkeur heeft. In het voorbeeld hieronder, wordt de term 'alvorens' gebruikt terwijl 'voordat' de voorkeur heeft.

grijzelijst-hover

Om deze suggesties aan de redactie aan te bieden, moet de ongewenste terminologie ingevoerd worden in de thesaurus, met een toelichting waarin de te gebruiken alternatieven worden genoemd.

grijze-lijst

Zoekformulier