Thesaurus

Inleiding

Een thesaurus is een verzameling trefwoorden waarvan de onderlinge relaties zijn vastgelegd. De toepassing van een thesaurus is maatwerk. Vanuit de IPROX-beheeromgeving is het mogelijk een thesaurus in te richten en te onderhouden.

Op deze pagina staat de belangrijkste informatie. De uitgebreide handleiding kunt u downloaden (PDF 948Kb).

Functionaliteiten van de thesaurus

Vanuit de IPROX-beheeromgeving is het mogelijk een thesaurus in te richten en te onderhouden. De thesaurus maakt bepaalde (zoek)functionaliteiten in uw website mogelijk. De thesaurus maakt, indien dit is ingesteld, ook jargon duidelijk in uw website.

schermafbeelding thesaurus

Invoegen van een trefwoord

In bovenstaand scherm klikt u op de knop "+ Nieuw trefwoord" en voert in het dialoogvenster de benodigde velden in. Voor Scopenotes is het invullen van de toelichting verplicht. U kiest dan ook voor de bijbehorende klasse "definities" .thesaurus invoeren trefwoord

Invoeren in het redactiescherm

In het kader van de vindbaarheid van informatie is het belangrijk om zoveel mogelijk pagina's te voorzien van trefwoorden. Trefwoorden worden gekoppeld in het tabblad Metagegevens van het redactiescherm. Gebruik hiervoor de knop [Trefwoorden]. U kunt ook zoeken op trefwoord.

trefwoorden functionaliteit in de Meta-tab

Daarna kunt u uit de lijst trefwoorden selecteren:

trefwoorden kiezen in de Meta-tab

Er kunnen meerdere trefwoorden aan een pagina worden gekoppeld. Een gekozen trefwoord kunt u eenvoudig verwijderen met de functie die hierboven staat aangegeven.

Hoe gebruiken we trefwoorden?

Het is mogelijk dat in uw omgeving er gekozen kan worden uit verschillende lijsten met Trefwoorden. Maak in dat geval eerst een keuze voor een lijst en voer dan vervolgens de trefwoorden aan uw pagina toe uit die specifieke lijst. De ingevoerde trefwoorden kunnen onder andere worden gebruikt bij:

  • De algemene zoekfunctie binnen de website.
  • Externe zoekmachines: vindbaarheid van informatie.
  • Scope notes: toelichting op de website bij woorden in de inhoud die in de thesaurus voorkomen (site specifiek)
  • Dossiers: dossiers zijn paginatypen met een specifieke functionaliteit; dossiers verzamelen automatisch alle inhoud waaraan een bepaald trefwoord gekoppeld is.

Voorbeelden uit de praktijk

Een lijst met aanklikbare trefwoorden. On click leidt naar een zoekresultaat, een lijst met pagina's met hetzelfde trefwoord (tag).

thesaurus tags (trefwoorden)

Scope notes. Dit wordt ookwel "verklaar jargon" genoemd. Mouse-over het woord toont de toelichting die bij de thesaurus term is ingevoerd.thesaurus scopenote verklaar jargon

De Grijze lijst

Om de redacteuren te helpen de juiste terminologie te gebruiken kunt u gebruik maken van de trefwoordklasse "Grijze lijst" Woorden die u hierin opneemt verschijnen grijsomrand zodra de redacteur klikt op het icoon voor de webrichtlijnencheck. Met de mouseover verschijnt het woord dat de voorkeur heeft boven het woord dat ingevoerd is. In de Thesaurus is het nodig dat u het veld Toelichting invult. Hieronder staan twee schermvoorbeelden die dit illustreren.

Thesaurus

Thesaurus-grijze-lijst-trefwoord

Inhoud veld

Thesaurus-grijze-lijst-htmlveld

Zoekformulier