Internet adressen

De webmaster heeft het beheer over internet adressen.

IPROX bouwt automatisch ‘nette' URLs (internetadressen) op basis van de sitestructuur. Toch kan het voorkomen dat bepaalde pagina's erg lange URL's krijgen. URLs die u via drukwerk of e-mail communiceert dienen kort en bondig te zijn en daarmee gebruiksvriendelijk (‘user friendly'). De webrichtlijnen schrijven dit ook voor. Hieronder beschrijven we hoe u zo'n zogenaamde "Friendly URL" zelf kunt aanmaken.

Voorbeeld van een internetadres

voorbeeld internetadres in een bowser

Via Bibliotheek > Internet adressen kunt u verkorte URLs beheren. Er verschijnt een lijst met ingevoerde URLs. U kunt aanvinken of u alleen domeinen wilt zien of alleen diepe links. Klik vervolgens op [Toepassen] om de lijst aan te passen.

Dialoogvenster

bibliotheek_internetadressen

Werkwijze:

Wilt u zelf lange URLs korter maken of een bepaalde pagina een specifieke URL meegeven dan gaat u als volgt te werk:

1. Klik onderaan de lijst op de knop [Nieuw internet adres]. Er verschijnt een dialoogvenster.
  2. Voer bij Internet adres de gewenste URL zonder "http://", dus www.uwsite.nl/thema
  3. Selecteer een sitestructuur bij variant of klik direct op [Item selecteren] als de juiste variant al geselecteerd is.
  4. Selecteer de pagina waarnaar de URL moet verwijzen.
  5. Selecteer de omgeving waarin de URL actief is
  6. Klik op [Ok]. Het nieuwe internet adres wordt getoond.

Met het tabblad Overzicht URLs, varianten en sites kunt u een overzicht tonen van alle actieve URL's. Per omgeving is aangegeven welke URLs default (standaard) zijn.

Door de introductie van het beheren van Redirect adressen in de Bibliotheek, is het mogelijk om redirects in IPROX te onderhouden.

Zoeken

Als er bij het zoeken naar internet adressen met de zoekterm ook redirect adressen worden gevonden, worden daarvan de eerste 5 getoond. Er is tevens de mogelijkheid naar het betreffende andere scherm te gaan.
Initiëel worden alleen de URLs getoond waar de gebruiker rechten op heeft. Als dat er meer dan 100 zijn, dan moet de gebruiker eerst een site selecteren, tenzij hij dat al heeft gedaan.

EEN OUDE URL toch resultaat laten geven

Met een friendly URL kunt u ook de oude URL van een pagina in stand houden, ondanks dat deze pagina (bijvoorbeeld door verplaatsen in de structuur) inmiddels een andere URL heeft.